Become An Expert
Log In

Update november 2021

Nov 29, 2021

Ik had gehoopt jullie wekelijks een update of een nieuwtje te kunnen geven over diabetes technologie, maar corona strooit hier roet in het eten🤷‍♀️. Vanuit quarantaine geef ik jullie toch nog graag enkele nieuwtjes mee over:

Medtronic

Tandem Control IQ

Abbott

Dexcom

Varia

Net op tijd om november, de enige echte ✨diabetesmaand✨, mee af te sluiten. 👊



Medtronic

🔹Op het ISPAD congres zagen we real-world data van de MiniMed 780G bij kinderen onder de 15 jaar (n=3211): hun TIR steeg van 62% naar 74%. Alhoewel de resultaten bij closed-loop systemen totnutoe altijd duidelijk slechter waren bij kinderen dan bij volwassenen, zien we nu voor de eerste keer dat de resultaten bij kinderen praktisch overeenkomen met die van de volwassenen (cfr resultaten >EASD: TIR 76%). Er wordt wel voorgesteld om de streefwaarde voor de SmartGuard bij kinderen op 110 mg/dl te zetten, omdat dit minder hypo’s geeft bij kinderen (gemiddeld 3.6% TBR bij 100 mg/dl en 2.7% TBR bij 110 mg/dl).

🔹De goedkeuring van de MiniMed 780G en Guardian 4 in de US werd opnieuw uitgesteld naar “de eerste helft van 2022”. Pas daarna (tegen april 2022) zal de nieuwe sensor van Medtronic ingediend worden bij de FDA. Deze laatste wordt niet meer “Synergy” genoemd, maar wel “Simplera”.

🔹Een studie besproken op de Virtual Diabetes Technology Meeting (VDT Meeting) toonde dat het gebruik van de InPen (n=1681) geassocieerd is aan 13% minder ernstige hypo’s. Op basis hiervan werd kostenbesparing berekend van 2176 dollar per gebruiker per jaar. Hopelijk kan deze studie helpen om ooit terugbetaling in België te voorzien.🙏

🔹Medtronic zit sowieso niet stil, cfr ze kochten in september van dit jaar nog de intellectuele rechten op van een implanteerde pomp, en in oktober die van een patchpomp.


Tandem Control IQ

t:slim X2™ Insulinepomp | Making Diabetes Easier

🔹CLIO-studie: op elk congres verschijnt nieuwe info met subanalyses van deze real-world "Control IQ Technology Observational" studie:

  • ATTD: volwassenen (n=700) habben een gemiddelde TIR van 74%
  • ADA: verbetering over verschillende raciale en ethnische groepen (n=1094)
  • Keystone 2021: verbetering van quality of life (DIDP scale van 4.79 naar 3.26)
  • ISPAD: kinderen (6-17 jaar, n=365) hebben een gemiddelde TIR van 65%
  • VDT Meeting: het aantal gevallen van zelf-gerapporteerde ketoacidose, ernstige hypoglycemie en hospitalisatie bij volwassenen (n=1804) zakte significant, onafhankelijk van het baseline HbA1c en vroegere pompgebruik. 

Closed-loop systemen zijn dus zeker niet enkel zinvol voor mensen met een HbA1c <8.5% of voor mensen die al een pomp gebruiken, wat vroeger soms gedacht werd.

🔹In een prospectieve studie bij kinderen 7-16 jaar (n=46) steeg de TIR van 64% naar 76% (ook na 6 maanden), wat een pak beter is dan de resultaten bij kinderen in de CLIO-studie, mogelijk door de intensievere opleiding in een “virtual education camp”. Misschien is het dus zinvol om de educatie bij closed-loop systemen wat meer gestructureerd en gestandaardiseerd te laten verlopen dan op dit moment het geval is.


Abbott

FreeStyle Libre 3: The Best CGM? | My Experience After 6 Weeks - YouTube

🔹Libre3 is op dit moment beschikbaar in Duitsland, doch het is nog onduidelijk wanneer hij naar België zal komen. Verschillende mensen konden hem wel al uittesten en waren tevreden (oa Tom en Kamil). Er wordt wel melding gemaakt van een minder goede betrouwbaarheid de eerste dag, en dat de app nog steeds enkel beschikbaar is voor iOS. Dit is belangrijk omdat er bij Libre3 geen reader meer beschikbaar is. 

🔹Abbott toont interesse in monitoring van ketonen. De Libresensor kan blijkbaar omgevormd worden tot een continue ketonmeter (CKM) in plaats van een continue glycemiemeter (CGM). Een kleine studie (n=12) met een gemodifieerde Libresensor toonde dat de MARD 14.4% was voor ketonen >1.5 mmol/l. Dit is de eerste bestudeerde continue keton monitor in mensen. In één van de volgende blogs volgt meer nieuws over het nut van het meten van andere biomarkers dan glucose bij closed-loop systemen.

🔹Een verrassende studie op de VDT Meeting toonde dat gebruikte Libre sensoren ook kunnen omgevormd worden tot temperatuursensoren voor insuline. Na gebruik kan de Libresensor gedesinfecteerd worden, en de sensor verwijderd worden met een balpen. Met een Android smartphone kan je de sensor reprogrammeren via NFC via een open-source app. De geherprogrammeerde sensor kan dan gebruikt worden als temperatuurssensor om je insuline te monitoren tot 1 jaar lang.

🔹Health2Sync lanceert integratie van de Libre CGM data in zijn app. Health2Sync is de belangrijkste diabetes management app in Japan, Taiwan, Hong Kong, Singapore en Maleisië, met op dit moment meer dan 760 000 gebruikers. Aangezien Health2Synch ook een samenwerking heeft met Novo Nordisk, Sanofi, Fitbit, Ascencia en Cigna, zullen gebruikers een heel mooie integratie kunnen zien van al hun data.


 Dexcom

Dexcom G7 is now filed in Europe&quot; - Dexcom CEO Interview Kevin Sayer - Euro  Examiner

🔹De Dexcom G7 wordt eind dit jaar gelanceerd in een aantal landen in Europa, hopelijk ook in België😍. Ter heinnering: de Dexcom G7 heeft een MARD van slechts 8.7%, is 60% kleiner dan de Dexcom G6, en heeft een opwarmtijd van slechts 30 minuten. De Dexcom G7 app biedt een simpele opstartmodule, en toont nu ook TIR, GMI, en het AGP profiel in de app, terwijl dit voordien enkel in de Clarity app zichtbaar was. Terwijl ze volop de productie van de Dexcom G7 aan het opdrijven zijn, werkt Dexcom ook aan een goedkeuring van Dexcom bij opgenomen patiënten en zwangere vrouwen.

🔹Dexcom ONE is ondertussen gelanceerd in Bulgarije, Estland, Letland en Lithouwen. Deze CGM heeft net als de Dexcom G6 geen kalibraties nodig, doch de software is iets simpeler. De Dexcom ONE heeft namelijk geen voorspellende alarmen (wel optionele alamen), zal niet compatbiel zijn met closed-loop systemen en geen mogelijkheid bieden voor data-sharing of remote monitoring. Net als bij de Dexcom G7 zijn de TIR en GMI ook zichtbaar in de Dexcom ONE app.

🔹Deze zomer keurde de FDA 2 software oplossingen goed voor Dexcom:

-In juli werd real-time API goedgekeurd, waardoor andere apps de real-time glycemies van Dexcom kunnen integreren. Voordien was dit enkel mogelijk met een delay van 3 uur. Er zijn reeds 2 apps die de Dexcom data succesvol integreerden op deze manier: Garmin en Welldoc BlueStar.

-In augustus werd de app-in-app module goedgekeurd voor mensen met type 2 diabetes die ‘“niet-intensief” behandeld worden. Normaalgezien is het zo dat als je de Dexcom data wil gebruiken in een andere app, je altijd beide apps moet installeren. Met de app-in-app module moet je maar 1 app installeren. De eerste app die hiervan gebruik maakt is United Healthcare’s Level2 program, een app/programma in samenwerking met dr. Jason Fung om type 2 diabetes om te keren. Via hun samenwerking met Livongo, Welldoc en Onduo, wil Dexcom op gelijkaardige manier mensen helpen om hun type 2 diabetes om te keren.


Varia

🔹Diabeloop-Terumo komt naar Europa. Diabeloop heeft al langer een samenwerking met Terumo, een producent van een insuline patchpomp (Medisafe With). De combinatie van Diabeloop met deze "Medisafe With" insulinepomp zal dan waarschijnlijk het 2de closed-loop systeem worden met een patchpomp (na Omnipod 5 dat volgend jaar verwacht wordt in de US).

🔹GlucoMen Day CGM (Waveforms’s Cascade CGM) vermeldde op de VDT Meeting dat ze volgende maand een CE-goedkeuring verwachten voor gebruik van hun CGM met slechts 1 kalibratie om de 2 dagen in plaats van dagelijks, op basis van een studie met goede resultaten in Zagreb ("CCTDCP study", n=15).

🔹AccuCheck SugarView (Roche) is succesvol gelanceerd in Mexico, Brazilië, Nigeria, Indië,  Pakistan, de Filippijnen en Vietnam. Deze "meterloze bloedglucosemeter" heeft een CE-label gekregen in 2019 voor mensen met type 2 diabetes en prediabetes die geen insuline gebruiken. Door de AccuCheck SugarView app te downloaden, kan je je gsm als bloedglucosemeter gebruiken door een foto te nemen van de bijhorende AccuCheck Active strip. Je krijgt dan (voorlopig) geen exacte bloedglucosewaarde, maar wel een range als "laag" of "zeer hoog".  Voorlopig zijn er geen plannen om deze technologie naar Europa te brengen.

 

Voilà, dat was het voor deze maand. Hopelijk heb je er iets aan gehad 😀.

Laat maar weten als je vragen zou hebben!

 

Diabetes Technology Updates – Fall 2024

CGM for People Without Diabetes

Hoe AI de diabeteszorg hervormt

 

Lees meer hier
Schrijf je in op de nieuwsbrief

 

Read more here
Subscribe to the newsletter